Hvordan feires Julen i Spania?

I Norge og mange andre vestlige land starter den kommersielle jul ofte tidlig på høsten. Slik er det ikke i Spania. Her starter julen først i desember, men så er det til gjengjeld også skrudd helt opp for høytidelighetene.

I praksis forbinder mange spaniere julelotteriet El Gordo (Den Tykke) med den virkelige start på julen. I dette ekstraordinære lotteri har siden 1812 hvert år den 22 desember blitt trukket lodd om store gevinster. El Gordo er en kjempe tv-begivenhet, som har millioner av håpefulle spaniere klistret til tv-skjermene.

I Spania betyr jul først og fremst tid med familien. Det er ikke nogen fast tradisjon av julemat, da det er typiske retter som varierer fra region til region. Ofte vil menuen inneholde fisk og skalldyr til forrett, så en god stek av enten svinekjøtt, lam eller kalkun.

Selvom det er blitt mere normalt, at barn får gaver av «julenissen» selve juleaften, får mange barn enda først deres gaver den 6. januar, hvor man feirer de hellige tre konger.

Den 28. desember er for spanierne som for oss første april. ‘Día de los Inocentes’ er Spaniens ‘spas-dag,’ hvor man må lure hverandre og det blir det som regel gjordt en del ut av.

Nyttårsaften er selvfølgelig også en festlig aften i Spania. En av de mange traditioner i Spania på nyttårsaften er å spise tolv druer i takt til klokkeslagene, når klokken slår 12. Dette skulle bringe masse av lykke i det nye år.

Den 5. januar om kvelden er det i alle spanske byer et opptog, hvor de hellige tre konger kommer til byen. Om natten setter barna en skål vann frem til de tørste kameler, for de vet at Melchor, Gaspar og Baltasar lister seg inn i løpet av natten med gavene. Etter pakkene er åpnet den 6. januar, blir det spist «roscón» en traditionel spansk julekake, hvor det er gjemt en figur av de hellige tre konger samt en tørr bønne. Det heter seg, at den som først finner figuren i kransen, vil bli kronet, mens den, som finner bønnen, skal betale for kransen.

Druer eller ei – må lykken smile til deg i 2019!